Siguranta la foc 

Ignifugarea se face la marginea perimetrului placii, care este un spatiu intre podea si spatele peretelui cortina, si este esentiala pentru incetinirea trecerii focului si a gazelor de combustie intre etaje. Spreadurile trebuie sa aiba izolatie neinflamabila la fata interioara a peretelui cortinei. Unele coduri de constructie necesita ca tot ceea ce inseamna cadru sa fie infasurat in izolatie termorezistenta langa tavan, pentru a preveni topirea si imprastierea focului la podeaua de deasupra.

Este important de retinut faptul ca protectia la foc de la marginea perimetrului placii este considerata o continuare a rezistentei la foc a placii de podea. Cu toate acestea, peretele cortina in sine nu este in mod obligatoriu izolat . Acest lucru provoaca un dezastru, deoarece compartimentarea (protectia impotriva incendiilor) se bazeaza in mod obisnuit pe compartimentele inchise pentru a evita migrarea focului si a fumului dincolo de fiecare compartiment existent. Un perete cortina, prin insasi natura sa, impiedica finalizarea compartimentului. Utilizarea sprinklerelor de incendiu s-a dovedit a diminua aceasta problema. Ca atare, daca o cladire nu este izolata, focul poate calatori in continuare pe peretele cortina daca izolarea de pe podeaua expusa este spulberat datorita influentei focului, provocand astfel extinderea focului si la exterior a cladirii. Sticla care cade poate pune in pericol pietonii, pompierii si poate genera incendii mai jos. Un exemplu in acest sens il reprezinta focul din primul port din Interstate din 1988 din Los Angeles, California. Focul aici a coborat spre turn distrugand bariera de foc si apoi consumand scheletul de aluminiu care tinea cladirea.  Temperatura de topire a aluminiului este de 660 ° C, in timp ce incendiile pot ajunge la 1100 ° C. Punctul de topire al aluminiului este de obicei atins in cateva minute de la inceperea unui incendiu. Testele de rezistenta la foc ale sistemelor de imbinare a cladirilor sunt absolut necesare. Sprinklerele amplasate la fiecare etaj au un efect profund pozitiv asupra sigurantei la incendiu a cladirilor cu pereti cortina.

 

Panourile de sticla de protectie impotriva incendiului sunt adesea necesare pentru ventilarea si accesul de urgenta din exterior. Panourile de tip knock-out sunt, in general, sticla complet temperata pentru a permite o fracturare completa a panoului in bucati mici si o indepartare relativ sigura prin deschidere.

 

 

Materialul care este cel mai rezistent la foc este otelul inoxidabil austenitic, care pastreaza o rezistenta ridicata la 1000 ° C si se topeste la peste 1450 ° C.

Theta Invest Str. Dorobantilor, nr 70 Cluj Napoca, Cluj 400609 Tel: 0723 155 646