Umpluturile se refera la panourile mari care sunt introduse in peretele cortina intre muchii. Umplerile sunt de obicei sticla, dar pot fi alcatuite din aproape orice element de constructie exterior.

Indiferent de material, umpluturile sunt in mod obisnuit denumite geamuri, iar materialul placii este denumit geam. Mai frecvent acest tip de material este acum cunoscut sub numele de sistem de fenestrare.

 

 

Sticla

 

Cladirea mexicana de la Jardin des Plantes, construit de Charles Rohault de Fleury intre anii 1834-1836, este un prim exemplu de arhitectura de perete din metal si de sticla.

De departe cel mai des intalnit tip de geam, sticla poate avea o combinatie aproape infinita de culoare, grosime si opacitate. Pentru constructia comerciala, cele doua grosimi comune sunt sticla izolatoare de 1/4 inch (6 mm) monolit si 1 inch (25 mm). In prezent, sticla de 1/4 inch este folosita in mod obisnuit numai in cladiri foarte inalte in zonele de rezistenta, in timp ce in restul cladirii este folosita sticla izolanta (uneori geamul de sticla este specificat si ca geam izolant). Sticla de izolare de 1 inch este formata in mod obisnuit din doua straturi de sticla de 1/4 inch cu un spatiu de aer de 1/2 inch (12 mm). Aerul din interior este, de obicei, aer atmosferic, dar pot fi utilizate anumite gaze inerte, cum ar fi argonul sau kryptonul, pentru a oferi o valoare mai buna a transmitantei termice. In constructia rezidentiala, grosimile utilizate in mod obisnuit sunt sticla izolatoare de 1/8 inch (3 mm) monolit si 5/8 inch (16 mm). Grosimile mai mari sunt de obicei utilizate pentru cladiri sau zone cu cerinte mai mari de izolare termica, cu umiditate relativa mare sau cu cerinte speciale de transmitere a sunetului, cum ar fi zonele de laborator sau studiourile de inregistrare.

 

Se poate folosi sticla care este transparenta, translucida sau opaca sau in diferite grade ale acestor caracteristici. Sticla transparenta se refera, de obicei, la sticla cu vizibilitate intr-un perete cortina. Sticla care permite vizibilitatea poate fi si sticla translucida, care ar putea fi folosita in scopuri de securitate sau estetice. O sticla opaca este utilizata in anumite zone pentru a ascunde o coloana sau un fascicul de metal sau un perete de forfecare in spatele peretelui cortinei. O alta metoda de a ascunde zonele metalice mari este prin constructia cutiei de umbre (oferind un spatiu inchis inchis in spatele sticlei transparente sau translucide). Constructia de tip cutie de umbre creeaza o perceptie de adancime in spatele sticlei care este uneori dorita.

 

 

Furnirul este un alt tip de material care este comun pentru peretii cortinei. Furnirul este adesea  mai putin costisitor si serveste ca o solutie mai putin permanenta. Spre deosebire de sticla sau piatra, materialul este mult mai rapid de instalat, mai putin costisitor si adesea mult mai usor de modificat dupa ce este instalat. Datorita densitatii scazute a fibrelor, greutatea totala a structurii este foarte scazuta, si atunci considerarea rezistentei structurii nu este prea importanta.

Theta Invest Str. Dorobantilor, nr 70 Cluj Napoca, Cluj 400609 Tel: 0723 155 646