Incarcarea cu zapada 

Incarcaturile de zapada si incarcaturile mobile nu reprezinta, de obicei, o problema in peretii cortina, deoarece peretii cortina sunt proiectati sa fie verticali sau usor inclinati. Daca panta unui perete depaseste 20 de grade, este posibil ca aceste sarcini sa fie luate in considerare.

 

 

Incarcare termica

 

Sarcinile termice sunt induse intr-un sistem de pereti cortina, deoarece aluminiul are un coeficient relativ mare de expansiune termica. Aceasta inseamna ca, pe parcursul a doua etaje, peretele cortina se va extinde si se va contracta o anumita distanta, in raport cu lungimea si diferenta de temperatura. Aceasta dilatare si contractie se datoreaza taierii orizontale fine si lasarii unui spatiu intre ramele orizontale si verticale. In peretele cortina unitari, este lasat un spatiu intre unitati, care este etansat de aer si de patrunderea apei prin garnituri de eransare. In verticala, ancorele care transporta doar sarcina vantului (nu sarcinile permanente) sunt dispuse pentru se plia pe miscarea cladirii. De altfel, aceste imbinari implica, de asemenea, deformarea incorecta a incarcaturii si miscarile in placile de podea ale structurii cladirii.

 

Distrugere

 

Exploziile accidentale si amenintarile teroriste au generat o preocupare sporita fata de fragilitatea sistemului de pereti perpendiculari cortina in raport cu incarcaturile explozive. Bombardarea cladirii federale Alfred P. Murrah din Oklahoma City, Oklahoma, a generat o mare parte din cercetarile si descoperirile actuale in ceea ce priveste construirea raspunsului la incarcaturile explozive. In prezent, toate cladirile federale noi din S.U.A. si toate ambasadele SUA construite pe terenuri straine trebuie sa aiba o prevedere pentru rezistenta la explozii cauzate de bombe.

 

Deoarece peretele cortina se afla in exteriorul cladirii, devine prima linie de aparare intr-un atac cu bomba. Astfel, peretii cortina rezistenti la explozie trebuie proiectati astfel incat sa reziste acestor forte, fara a compromite interiorul cladirii pentru a-si proteja ocupantii. Deoarece sarcinile cu bruiaj sunt sarcini foarte mari cu durate scurte, raspunsul peretelui cortina trebuie analizat in functe de sarcina dinamica, cu teste de macheta la scara larga efectuate inainte de finalizarea si instalarea proiectului.

 

Geamurile rezistente la soc sunt alcatuite din sticla laminata, care este destinata sa se rupa, dar nu sa se desparta de structura. Tehnologia similara este folosita in zonele predispuse la uragan pentru protectia impotriva resturilor purtate de vant.

 

Infiltrarea aerului

 

 

Infiltrarea aerului impiedica aerul care trece prin peretele cortina din exterior spre interiorul cladirii. Aerul se infiltreaza prin garnituri, prin tamplaria imperfecta, intre orificiile orizontale si verticale, prin gauri de ploaie si prin etansare imperfecta. Asociatia americana a producatorilor de arhitecturi (AAMA) este un grup de comercianti din S.U.A., care a elaborat specificatii voluntare privind nivelurile acceptabile de infiltrare a aerului prin peretele cortinei. Aceasta limita este exprimata (in SUA) in metri cubi pe minut pe picior patrat din suprafata peretelui la o presiune de incercare data. (In prezent, majoritatea standardelor citeaza maxim 0,06 CFM / sq ft la o presiune de cel putin 1,57 psf sau mai mare acceptabila.) Testarea este de obicei efectuata de o agentie terta independenta care utilizeaza standardul ASTM E-783.

Theta Invest Str. Dorobantilor, nr 70 Cluj Napoca, Cluj 400609 Tel: 0723 155 646