Sistemele de pereti cortina trebuie sa fie proiectate astfel incat sa se ocupe de toate sarcinile impuse, precum si sa nu permita intrarea necontrolata a aerului si a apei in cladire.

 

 Segmentarea 

Sarcinile impuse pe peretele cortina sunt transferate in structura cladirii prin ancorele care ataseaza cilindrii cladirii. Proiectarea structurii cladirii trebuie sa tina cont de aceste sarcini. 

Sarcina permanenta 

Sarcina permanenta este definita ca  fiind greutatea elementelor structurale si a caracteristicilor permanente ale structurii. In cazul peretilor cortina, aceasta incarcatura este alcatuita din greutatea cilindrilor, ancorelor si altor componente structurale ale peretelui cortinei, precum si greutatea materialului de umplere. In proiectarea componentelor peretilor cortinei si a ancorelor trebuie sa se tina seama de incarcaturile suplimentare impuse pe peretele cortinei, cum ar fi cortinele de soare. 

Rezistenta la vant 

Presiunea vantului care actioneaza asupra cladirii este rezultatul suflarii vantului spre cladire. Aceasta presiune a vantului trebuie sa fie rezistata de sistemul peretelui cortina deoarece acesta inconjoara si protejeaza cladirea. Vanturile variaza foarte mult in intreaga lume, cele mai mari incarcaturi ale vantului fiind aproape de coasta in regiunile predispuse la uragan. Pentru fiecare locatie a proiectului, codurile pentru cladiri specifica sarcinile vantului proiectate. Adesea, un studiu privind tunelul eolian este efectuat pe cladiri mari sau neobisnuite. Un model scalar al cladirii si al vecinatatii inconjuratoare este construit si plasat intr-un tunel vant pentru a determina presiunile vantului care actioneaza asupra structurii in cauza. Aceste studii iau in considerare aplicarea sarcinilor in jurul colturilor si efectele zonei inconjuratoare asupra cantitatii si vitezei vantului.

 Incarcatura seismica 

 

Sarcinile seismice trebuie abordate in proiectarea componentelor peretilor cortina si a ancorelor. In cele mai multe situatii, peretele cortina este capabil sa reziste in mod natural la oscilatia cladirii cauzata de vanturi si seisme din cauza spatiului furnizat intre umplutura de geam si cadru. In cadrul testelor, sistemele standard de perete cortina pot rezista la o coborare de 75 cm, fara ruperea sticlei sau infiltratii de apa. Ancora de proiectare trebuie sa fie revizuite, cu toate acestea, deoarece o deplasare mare floor-to-floor poate plasa forte mari pe ancore. (Structura suplimentara trebuie asigurata in structura primara a cladirii pentru a rezista fortelor seismice din cladire.)

Theta Invest Str. Dorobantilor, nr 70 Cluj Napoca, Cluj 400609 Tel: 0723 155 646