Cand alegeti o fereastra in afara de alegerea tipului de rama va trebui saluati in considerare ce tip de sticla sau de geam se va utiliza pentru a imbunatati eficienta energetica a casei. Avand in vedere factorii care determina designul ferestrei cum ar fi orientarea sa, climatul si designul cladirii s-ar putea sa vreti sa alegeti diferite tipuri de geam pentru ferestrele din casa voastra.

 

Pentru a imbunatati performanta termica a ferestrelor cu gaz izolator unii producatori umplu spatiul dintre panourile de sticla cu gaz intert de cele mai multe ori argon sau krypton care are o rezistenta mult mai mare la fluxul de caldura decat aerul.

Geamurile care absorb caldura contin o nuanta care ii schimba culoarea. Aceste geamuri mai colorate absorb mare parte din radiatiile solare si reduc astfel coeficientul castigului de caldura solara, de transmisii vizibile si efectul de orbire.

Cu toate acestea o parte din caldura reuseste sa treaca de geamurile colorate cu ajutorul procesului de conductivitate si de reradiere in asa fel incat nuanta sticlei nu reuseste sa scada factorul U al unei ferestre. Stratul interior de sticla curata ori straturile selectie de spectre pot sa fie aplicate pe tamplaria PVC pentru a ajuta la reducerea tipurilor acestora de transfer de caldura.

Geamurile termopan sun geamuri care folosesc doua sau mai multe panouri de sticla. Pentru a izola ferestrele panourile de sticla sunt asezate la distante exacte si sunt sigilate ermetic lasand un spatiu izolator cu aer. Geamurile termopan reduc in principiu factorul U dar si SHGC-ul.

Straturile cu emisivitate redusa aplicate pe sticla controleaza foarte bine transferul de caldura prin fereastra cu geam termopan. Ferestrele low e costa cu aproximativ 15 la suta mai mult fata de geamurile normale insa reduc pierderile de energie cu pana la 50 de procente.

Stratul low e este un strat de metal sau de oxid metalic microscopic aproape invizibil care se aplica direct pe suprafata panourilor de sticla. Stratul de low e reduce factorul U al ferestrei si unele tripuri de straturi low e sunt concepute penru a permite castigul de caldura solara, pentru a modera acest castig sau pentru a il reduce. Un strat low e poate de asemenea sa reduca si VT-ul unei ferestre.

 

 

Theta Invest Str. Dorobantilor, nr 70 Cluj Napoca, Cluj 400609 Tel: 0723 155 646