Geamul termopan reprezinta o combinatie de 2 sau chiar mai multe panouri de sticla sigilate cu ae rori cu gaz intert intre panouri. Constructia unei unitati izolante este proiectata pentru a ajuta la controluul de energie din exterior spre interior si invers. El realizeaza lucrul acesta prin controlul eficient al conductiei -  caldura este transmisa cu ajutorul unui material solid de exemplu rama ferestrei ori geamul, convectiei -  caldura este propagata prin miscarea unui mediul fluid sau gazos, radiatiei – energia transmisa de o sursa de caldura cum ar fi soarele.

 

Selectia materialelor si a designului unui geam termopan va determina si modul in care acesta poate sa economiseasca energie. Un geam termopan este facut din distantier, agent de absorbtie, material de ermetizare, spatiu cu aer si sticla.

Distantierele reprezinta materialele folosite pentru a separa cele doua panouri din sticla. Distantierul poate sa izoleze prin folosirea unor materiale care reduc conductia de la panoul exterior din sticla la cel interior. Utilizarea sistemelor de metal in care metalul nu atige sticla si este amortizat de un pat de etansare are rolul de a limita procesul de conductie care poate sa apara. Unele materiale mai dense care nu includ orice metal precum spuma siliconica, poate imbunatati mai mult temperatura din interiorul panourilor.

Agentul deshidratant este un agent de uscare care se afla in interiorul materialului distantier pentru a absorbi toata umiditatea initiala din interiorul unitatii.

Cele doua geamuri de sticla trebuie sa fie inchise ermetic si pentru acest lucru se foloseste un liant precum siliconul. Aceste materiale leaga panoul exterior de cel interior si creeaza si un spatiu cu aer realizandu-se astfel efectul de izolare. Spatiul acesta cu aer static reduce si mai multe efectul de conductie.

 

Asa cum am spus mai sus, spatiul cu aer static imbunatateste efectul conductiei. Cu toate acestea procesul de conductie poate sa aiba loc prin circularea aerului in spatiul acesta ridicand sau coborand temperatura panoului de sticla din interior in functie de conditiile exterioare. Efectul de convectie este minimizat prin incercarea de a mentine grosimea optima a distantatorului bazat pe designul unitatii. 

Theta Invest Str. Dorobantilor, nr 70 Cluj Napoca, Cluj 400609 Tel: 0723 155 646